Je huisvesting regelen in een ontwikkelingsland?
Om terug te gaan naar het fundament van ons vakgebied is het absoluut aan te raden om eens naar een ontwikkelingsland te gaan en hier vanuit de werknemer te analyseren wat er bij komt kijken om een goede werkplek te verzorgen. Uitdagingen waar wij dagelijks mee worstelen worden hier uitvergroot en kansen worden zichtbaar. Wij gingen naar Senegal.
Dakar is de hoofdstad van Senegal en is het meest westelijke puntje van Afrika. In het totaal wonen er ruim 1 miljoen mensen. Het is een belangrijke havenstad voor de US en Europa en daarnaast is de stad omringt door zee en stranden. Maar waar werken al deze mensen en waar loop je tegenaan bij het zoeken van een geschikte werkplek?
3 uur in de file naar kantoor
Mobiliteit is misschien wel meteen de grootste uitdaging. Al woon je in de stad zelf, het kost je soms wel drie uur om je te verplaatsen. Dit betekent dat een normale werkdag van 9-5 bijna niet te organiseren is. Daarnaast is het plannen van afspraken in de ochtend ook niet aan te raden. Een probleem wat we in Nederland een beetje kennen met de spits vindt hier de hele dag plaats.
Een goed beleid omtrent thuiswerken en alleen afspreken op kantoor wanneer er een speciale reden voor is scheelt enorm in tijd en frustratie.
Internet is niet stabiel, maar 4G biedt een oplossing
Een voordeel is dat in Senegal de internetkabel is overgeslagen en er direct een 3G en 4G netwerk is uitgerold. Iedereen heeft dus op z’n telefoon internet. Wifi internet op kantoor regelen is wel een probleem en het signaal is vrijwel nooit sterk genoeg om een gehele organisatie te bedienen. Gelukkig heeft iedereen een hotspot en wordt deze op kantoor ook direct ingezet.
Veel geluid en ouderwetse gebouwen
Alles is beton (dan bedoel ik ook echt alles) en de constructie is eenvoudig. Op straat is er veel geluid en dat sijpelt door in de kantoren. Je doet er dus goed aan om je kantoor niet direct aan de grote wegen te plaatsen en kan beter iets in de woonwijken zitten. Qua bereikbaarheid maakt dit ook niet uit, want je staat toch in de file.
Je moet wel een beetje tegen de warmte kunnen
Het is gemiddeld zo’n 28 graden, niet ideaal om effectief te werken. Thuiswerken biedt dan wel een oplossing voor het woon-werk-verkeer, maar de huizen zijn vaak slecht geïsoleerd en geventileerd. ‘s Ochtends en ‘s avonds werken is daarom prettiger en makkelijker vol te houden. Wanneer flexibiliteit in de werktijden dus mogelijk is, aan te raden om hier gebruik van te maken.
Dit zijn slechts een paar voorbeelden van probleemstellingen waar je tegenaan loopt op het gebied van facility-, HR- en IT- en vastgoedmanagement in een ontwikkelingsland. Uitdagingen waar wij in zekere mate ook tegenaan lopen; soms is het niet verkeerd om even uit te zoomen.
Zelf verder ontwikkelen in workplace management? Kijk dan naar onze opleiding workplace management of ons future leadership programma.