0 Comments 27 september

Heb jij al gebruik gemaakt van je persoonsgebonden opleidingsbudget?

Steeds meer werkgevers bieden een persoonsgebonden opleidingsbudget, waarmee werknemers zichzelf kunnen ontwikkelen om duurzaam inzetbaar te blijven. Gemiddeld in Nederland is dit rond de €1000 per persoon. Toch blijft meer dan 40% van het opleidingsbudget ongebruikt. Zonde, want buiten dat je nieuwe vaardigheden leert, breid je ook je netwerk uit en dus je arbeidsmarktpositie. 

Waarom blijven de opleidingsbudgetten ongebruikt?

Om te achterhalen waarom opleidingsbudgetten ongebruikt blijven starten we bij de werkweek van een medewerker. Hierin is de persoonlijke of professionele ontwikkeling vaak niet meegenomen. Door de week anders in te plannen en slim gebruik te maken van het thuiswerken kan er ruimte gecreëerd worden voor ontwikkeling. Dit hoeft maar een uurtje per week te zijn of spaar deze uren op en maak een dag (deel) vrij voor je ontwikkeling. 

Relevantie van opleiding?

Een ander vaak genoemd punt is de relevantie van een opleiding met betrekking tot het werk. Het is absoluut aan te raden om goed te kijken wat de opleiding, training of workshop gaat bijdragen aan je ontwikkeling. Echter leer je niet alleen van de docent, maar ook van de mensen die je leert kennen tijdens de sessie(s). Je netwerk uitbreiden kan ook gezien worden als ontwikkelen en vergeet niet; alles is beter dan stil blijven staan.

Angst om aan te vragen?

Binnen organisaties heeft gelukkig slechts 3% angst om na te vragen wat er beschikbaar is qua trainingen. Echter bij een reorganisatie stijgt dit percentage naar bijna 10%. In onzekere tijden vinden mensen het dus moeilijker om te vragen wat er nodig is om beter te worden in het werk, terwijl dit op dat moment belangrijker is dan voorheen.

Onwetendheid van aanbod

Wat is het aanbod van opleidingen binnen mijn sector of vakgebied eigenlijk? In Nederland hebben werknemers onvoldoende inzicht in het aanbod van kennisproducten, aansluitend bij hun werk. Mensen kiezen daarom veelal voor de makkelijkste weg, terwijl er in werkelijkheid betere alternatieven zijn. Het is ook niet altijd nodig om een hele opleiding te volgen. Soms voldoet een goede masterclass of congres net zo goed. Doe daarom grondig onderzoek of laat je informeren door een expert in jouw sector.

Heb jij je opleidingsbudget voor dit jaar al opgemaakt? Maak hier gebruik van. Het versterkt je positie op de arbeidsmarkt en je leert nieuwe mensen kennen.  

  • Tags:
  • Share: